
Ramen
Święta zupa Pastafarian. Podstawowe danie świętego miesiąca Ramenadanu
Pomimo relatywnej złożoności przepisu - składniki można mieć przygotowane z góry dużo wcześniej. Może to stanowić sposób na szybki posiłek w środku tygodnia.
A domowa “zupka chińska” to prawdziwe niebo w gębie.
Składniki:
- Ramen (baza)
- Makaron pszenny do Ramen
- Może być specjalny do tego makaron
- Mnie taniej wychodzi kupienie “zupki chińskiej” za 1 zł i wywalenie wszystkiego poza makaronem. Ten sam ekspresowy makaron kupowany na dziale azjatyckim wychodzi dużo drożej.
- Wkładka mięsna (Czaszu albo kurczak po japońsku)
- Jajka Ajitama
- Zielenina - może być por albo cebulka dymka. Pokrojone w skośne talarki. Może być drobno pokrojona czerwona cebula.
Opcjonalne dodatki:
- prażony sezam
- marynowany imbir
- paski glonów Nori (takie jak do sushi)
- słodka kukurydza z puszki podgrzana krótko na maśle
- olej z prażonego sezamu
Przygotowanie:
- wsadzić makaron do miski
- zalać makaron wrzącym bulionem
- położyć na wierzch pociętą w paski wkładkę mięsną
- położyć na wierzch dwie połówki jajka ajitama
- udekorować zieleniną, paskami nori, sezamem prażonym, imbirem marynowanym
- dodać co tam fantazja dopowie
Ramen to zasadniczo potrawa ubogich wymyślona po 2giej wojnie światowej. Jest to jak najbardziej potrawa “na winie” czyli można do miski wpakować co tam się nawinie.
