#

Fri Apr 19

Chashu - wkładka mięsna

Soczysty, duszony i smażony boczek jako wkładka mięsna do Ramenu

Składniki:

  • Boczek surowy - ja preferuje plastry
  • główka czosnku
  • kawałek korzenia imbiru wielkości główki czosnku
  • ciemny sos sojowy
  • cukier lub miód (łyżeczka)
  • olej

Przygotowanie:

  • Delikatnie podsmażyć na głębokiej patelni plastry boczku
  • Przykryć wodą, dodać sos sojowy i cukier/miód
  • dodać rozgnieciony imbir i przeciętą w pół główkę czosnku
  • dusić pod przykryciem co najmniej 1 godziny na wolnym ogniu
  • odstawić do całkowitego ostudzenia
  • zebrać tłuszcz z wierzchu, zachować
  • plastry boczku wyciągnąć z zalewy - można przechowywać w lodówce parę dni
  • przed podaniem podsmażyć plastry na zebranym tłuszczu z obu stron
  • przed położeniem na ramen pokroić na paski nadające się do spożycia pałeczkami

Są oczywiście bardziej złożone warianty z dużymi kawałkami boczku zawijanymi i wiązanymi specjalnymi węzłami. Poza może walorami estetycznymi nie zauważyłem różnicy w stosunku do nawet cieńkich plastrów boczku. A roboty z tym nieporównanie mniej.