
Chashu - wkładka mięsna
Soczysty, duszony i smażony boczek jako wkładka mięsna do Ramenu
Składniki:
- Boczek surowy - ja preferuje plastry
- główka czosnku
- kawałek korzenia imbiru wielkości główki czosnku
- ciemny sos sojowy
- cukier lub miód (łyżeczka)
- olej
Przygotowanie:
- Delikatnie podsmażyć na głębokiej patelni plastry boczku
- Przykryć wodą, dodać sos sojowy i cukier/miód
- dodać rozgnieciony imbir i przeciętą w pół główkę czosnku
- dusić pod przykryciem co najmniej 1 godziny na wolnym ogniu
- odstawić do całkowitego ostudzenia
- zebrać tłuszcz z wierzchu, zachować
- plastry boczku wyciągnąć z zalewy - można przechowywać w lodówce parę dni
- przed podaniem podsmażyć plastry na zebranym tłuszczu z obu stron
- przed położeniem na ramen pokroić na paski nadające się do spożycia pałeczkami
Są oczywiście bardziej złożone warianty z dużymi kawałkami boczku zawijanymi i wiązanymi specjalnymi węzłami. Poza może walorami estetycznymi nie zauważyłem różnicy w stosunku do nawet cieńkich plastrów boczku. A roboty z tym nieporównanie mniej.