
Ajitama - jajeczko do Ramen
Ramen bez jajeczka to jak żołnierz bez karabinu
Miska Ramen bez na wpół-twardego jajeczka ajitama się nie liczy.
Składniki:
- Świeże jaja
- Ciemny sos sojowy
- Mirin lub ocet ryżowy
- Łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na pół-twardo. Coś pomiędzy jajkiem na miękko a jajkiem na twardo. Do gotującej się wody (!) wrzucić jajka - na 6 minut dla małych jajek, 7 dla dużych. Po wyciągnięciu natychmiast wsadzić do zimnej wody by zatrzymać proces gotowania się jajka.
- Przygotować zalewę w słoiku:
- 1 część wody
- 1 część ciemnego sosu sojowego
- 1 część mirinu
- łyżeczka cukru
- wymieszać
- do w/w zalewy w słoiku włożyć obrane jajka
- zostawić w lodówce na 12 godzin (a najlepiej 24 godziny)
- co jakiś czas obracać jajka w słoiku by kolor sosu sojowego był równo rozprowadzony
Jajka szybciej “dojdą” jeśli zalewa będzie letnia.
Tak przygotowane jajka w lodówce spokojnie 5 dni wytrzymają. Można zrobić na zapas.
Praktyczna rada: Przy cięciu na pół tak miękkich jajek nożem, dużo żółtka się wylewa. Do cięcia mi się sprawdza … nić dentystyczna.
