#

Fri Apr 19

Ajitama - jajeczko do Ramen

Ramen bez jajeczka to jak żołnierz bez karabinu

Miska Ramen bez na wpół-twardego jajeczka ajitama się nie liczy.

Składniki:

  • Świeże jaja
  • Ciemny sos sojowy
  • Mirin lub ocet ryżowy
  • Łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  • Jajka ugotować na pół-twardo. Coś pomiędzy jajkiem na miękko a jajkiem na twardo. Do gotującej się wody (!) wrzucić jajka - na 6 minut dla małych jajek, 7 dla dużych. Po wyciągnięciu natychmiast wsadzić do zimnej wody by zatrzymać proces gotowania się jajka.
  • Przygotować zalewę w słoiku:
    • 1 część wody
    • 1 część ciemnego sosu sojowego
    • 1 część mirinu
    • łyżeczka cukru
    • wymieszać
  • do w/w zalewy w słoiku włożyć obrane jajka
  • zostawić w lodówce na 12 godzin (a najlepiej 24 godziny)
  • co jakiś czas obracać jajka w słoiku by kolor sosu sojowego był równo rozprowadzony

Jajka szybciej “dojdą” jeśli zalewa będzie letnia.

Tak przygotowane jajka w lodówce spokojnie 5 dni wytrzymają. Można zrobić na zapas.

Praktyczna rada: Przy cięciu na pół tak miękkich jajek nożem, dużo żółtka się wylewa. Do cięcia mi się sprawdza … nić dentystyczna.