#

Tue Dec 31

Tantanmen Ramen

Szybkie jak na ramen

Danie oryginalnie pochodzące z kuchni chińskiej, zostało sprowadzone do Japonii przez Chen Kenmin - kucharza japońskiego pochodzącego z Syczuanu. Znajdujemy tu charakterystyczne ostre smaki typowe dla kuchni syczuańskiej.

Moja wersja jest kompilacją wielu różnych przepisów - wybrałem wersję moim zdaniem najprostszą ale zachowującą charakterystyczne cechy - kremowość, chili i nuty sezamu.

Składniki na wkładkę mięsną

  • chude mięso mielone wieprzowe 400g
  • 4 ząbki czosnku zmiażdzone
  • łyżka imbiru świeżego zmiażdzonego
  • Chilli do smaku
  • 2 łyżki Pasty Gochujang (koreańska pasta z soi i ostrej papryki)

Składniki na bazę

  • Litr bazy do ramen
  • Litr niesłodzonego mleka sojowego
  • 2 łyżki kopiate masła orzechowego 100%
  • 3 łyżki pasty tahini
  • Sos sojowy i olej sezamowy do smaku

Składniki do dodatków

Przygotowanie:

  • Bazę przygotowac wg. [przepisu]](/posts/kurczakjap))
  • Mięso uszmażyc wraz z przyprawami.
  • W posolonej bazie zblanszowac przez minutę szpinak.
  • W wodzie po szpinaku ugotować makaron do ramen.
  • Składniki razem zaaranżować w miseczkach