Danie oryginalnie pochodzące z kuchni chińskiej, zostało sprowadzone do Japonii przez Chen Kenmin - kucharza japońskiego pochodzącego z Syczuanu. Znajdujemy tu charakterystyczne ostre smaki typowe dla kuchni syczuańskiej.
Moja wersja jest kompilacją wielu różnych przepisów - wybrałem wersję moim zdaniem najprostszą ale zachowującą charakterystyczne cechy - kremowość, chili i nuty sezamu.
Składniki na wkładkę mięsną
- chude mięso mielone wieprzowe 400g
- 4 ząbki czosnku zmiażdzone
- łyżka imbiru świeżego zmiażdzonego
- Chilli do smaku
- 2 łyżki Pasty Gochujang (koreańska pasta z soi i ostrej papryki)

Składniki na bazę
- Litr bazy do ramen
- Litr niesłodzonego mleka sojowego
- 2 łyżki kopiate masła orzechowego 100%
- 3 łyżki pasty tahini
- Sos sojowy i olej sezamowy do smaku
Składniki do dodatków
- Liście szpinaku
- Jajeczka ajitama
- Prażone płaty Nori
- Chilli Oil
- Makaron do ramen
Przygotowanie:
- Bazę przygotowac wg. [przepisu]](/posts/kurczakjap))
- Mięso uszmażyc wraz z przyprawami.
- W posolonej bazie zblanszowac przez minutę szpinak.
- W wodzie po szpinaku ugotować makaron do ramen.
- Składniki razem zaaranżować w miseczkach