#

Thu Feb 27

Chilli Oil

Dodatek do dań egzotycznych

Dodatek do wielu dań. Można dowolnie duży czy mały słoik tego przygotować z góry.

Składniki

  • pół litra oleju o wysokim punkcie dymu i o neutralnym smaku - np. rzepakowy
  • 2 laski cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu gwiazdkowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 200g płatków chilli - idealnie różnych. O takim stopniu ostrości jaki się lubi.
  • łyżka ziaren sezamu
  • łyżka sosu sojowego, łyżka octu, łyżka curku i łyżka soli

Przygotowanie:

  • do garnka wrzucić anyż, cynamon. Wlac olej. Podgrzać do momentu jak wyraźnie będzie czuć aromat przypraw.
  • pozostałe składniki zmieszac w litrowym sloiku szklanym
  • wlewać ostrożnie rozgrzany olej bardzo małym strumieniem do sloika. Bedzie pryskać i pienić.
  • Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.