Dodatek do wielu dań. Można dowolnie duży czy mały słoik tego przygotować z góry.
Składniki
- pół litra oleju o wysokim punkcie dymu i o neutralnym smaku - np. rzepakowy
- 2 laski cynamonu
- 4 gwiazdki anyżu gwiazdkowego
- 5 ząbków czosnku
- 200g płatków chilli - idealnie różnych. O takim stopniu ostrości jaki się lubi.
- łyżka ziaren sezamu
- łyżka sosu sojowego, łyżka octu, łyżka curku i łyżka soli
Przygotowanie:
- do garnka wrzucić anyż, cynamon. Wlac olej. Podgrzać do momentu jak wyraźnie będzie czuć aromat przypraw.
- pozostałe składniki zmieszac w litrowym sloiku szklanym
- wlewać ostrożnie rozgrzany olej bardzo małym strumieniem do sloika. Bedzie pryskać i pienić.
- Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.