#

Tue Feb 11

Czerwone Curry z Kurczakiem

Kolejne klasyczne Tajskie Curry

Kolejne z trójki “street light curries” (zielone, żółte, czerwone).

Dokładniejszy opis tych curries jest tu: zielone curry)

Składniki:

  • 800g mięsa - ja preferuje mięso z uda kurczaka
  • 800g dyni
  • 100g zielonej pasty curry
  • garść liści kaffiru
  • 5 pędów trawy cytrynowej
  • kawałek (10cm) imbir
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • sos rybny, 2 łyżki (uwaga - mocny aromat)
  • sok z limonki - 4 łyżki
  • neutralny olej do smażenia w wysokiej temperaturze (słonecznikowy, arachnidowy, rzepakowy itp.)

Przygotowanie:

  • mięso pokroić na drobne kawałki na jedno nabranie na widelec
  • rozgrzać olej
  • na oleju podsmażyć pastę curry aż do wyraźnego rozpadnięcia się jej (zacznie wydzielać olej)
  • trawę cytrynową obtłuc, obrać z wierzchniej warstwy, drobno posiekać
  • imbir obrać łyżeczką, obtłuc, drobno posiekać
  • dorzucić do pasty i oleju imbir, trawę cytrynową, wyciśnięty czosnek. Podsmażyć.
  • podsmażyć mięso na tym oleju
  • zalać mlekiem kokosowym, dorzucić liście kaffiru
  • gotować chwilę do całkowitego zmięknięcia mięsa
  • dodać pokrojoną w kostkę dynię. Gotować do lekkiego zmięknięcia (nie rozgotować)
  • doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki, solą.

Wbrem pozorom, zielone curry jest ostrzejsze od czerwonego. W związku z tym, lubię to curry na koniec udekorować pokrojoną czerwoną papryczką.

Podawać z ryżem jaśminowym.