#

Thu Oct 10

Zielone Curry z Kurczakiem

Klasyczne Tajskie Curry - tylko, że zupełnie nieznane w Tajlandii

Jedno z trójki “street light curries” (zielone, żółte, czerwone) zupełnie niespotykanych w kuchni tajskiej. Zostały one stworzone przez rząd Tajlandii w 2002r. na potrzeby zakrojonej chyba najszerzej w historii kampanii “gastrodyplomacji”.

W ramach ogłoszonego programu “Global Thai”, na całym świecie można było uzyskać atrakcyjne pożyczki na otwarcie restauracji tajskich. Jednym z warunków uzyskania pożyczki od rządu tajskiego było właśnie zawarcie “street light curries” w menu.

Składniki:

  • 300g mięsa - ja preferuje mięso z uda kurczaka
  • 40g zielonej pasty curry (jedna torebka w wersji porcjowanej)
  • garść liści kaffiru
  • zielone warzywa - np. duża cukinia, 3 papryki, opakowanie mrożonych brokułów
  • puszka mleka kokosowego
  • sos rybny, 2 łyżki (uwaga - mocny aromat)
  • sok z limonki - 4 łyżki
  • neutralny olej do smażenia w wysokiej temperaturze (słonecznikowy, arachnidowy, rzepakowy itp.)

Przygotowanie:

  • mięso pokroić na drobne kawałki na jedno nabranie na widelec
  • rozgrzać olej
  • na oleju podsmażyć pastę curry aż do wyraźnego rozpadnięcia się jej (zacznie wydzielać olej)
  • podsmażyć mięso na tym oleju
  • zalać mlekiem kokosowym, dorzucić liście kaffiru
  • gotować chwilę do całkowitego zmięknięcia mięsa
  • dodawać warzywa w kolejności od najtwardszych do najmiększych. Np. dodać cukinię, podgotować. Dodać paprykę, podgotować. Na konieć wrzucić brokuły, podgotować tylko tyle by zmiękły.
  • doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki, solą.

Podawać z ryżem jaśminowym.