
Thu Oct 10
Zielone Curry z Kurczakiem
Klasyczne Tajskie Curry - tylko, że zupełnie nieznane w Tajlandii
Jedno z trójki “street light curries” (zielone, żółte, czerwone) zupełnie niespotykanych w kuchni tajskiej. Zostały one stworzone przez rząd Tajlandii w 2002r. na potrzeby zakrojonej chyba najszerzej w historii kampanii “gastrodyplomacji”.
W ramach ogłoszonego programu “Global Thai”, na całym świecie można było uzyskać atrakcyjne pożyczki na otwarcie restauracji tajskich. Jednym z warunków uzyskania pożyczki od rządu tajskiego było właśnie zawarcie “street light curries” w menu.
Składniki:
- 300g mięsa - ja preferuje mięso z uda kurczaka
- 40g zielonej pasty curry (jedna torebka w wersji porcjowanej)
- garść liści kaffiru
- zielone warzywa - np. duża cukinia, 3 papryki, opakowanie mrożonych brokułów
- puszka mleka kokosowego
- sos rybny, 2 łyżki (uwaga - mocny aromat)
- sok z limonki - 4 łyżki
- neutralny olej do smażenia w wysokiej temperaturze (słonecznikowy, arachnidowy, rzepakowy itp.)
Przygotowanie:
- mięso pokroić na drobne kawałki na jedno nabranie na widelec
- rozgrzać olej
- na oleju podsmażyć pastę curry aż do wyraźnego rozpadnięcia się jej (zacznie wydzielać olej)
- podsmażyć mięso na tym oleju
- zalać mlekiem kokosowym, dorzucić liście kaffiru
- gotować chwilę do całkowitego zmięknięcia mięsa
- dodawać warzywa w kolejności od najtwardszych do najmiększych. Np. dodać cukinię, podgotować. Dodać paprykę, podgotować. Na konieć wrzucić brokuły, podgotować tylko tyle by zmiękły.
- doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki, solą.
Podawać z ryżem jaśminowym.