#

Thu Aug 08

Spaghetti Carbonara

Tylko nie zróbcie z tego jajecznicy z makaronem

Kolejny przebój z Lazio jak Amatriciana . Źródło nazwy ginie w mroku dziejów. Czy było to danie Carbonariuszy czy też górników - nie wiadomo.

Składniki

  • Pomidory, 2 puszki pelati albo passata 700ml
  • Boczek - idealnie Guanciale
  • Pecorino
  • Makaron Spaghetti
  • Czarny pieprz
  • 3 żółtka 1 całe jajko

Przygotowanie:

  • Boczek drobno pokroić, podsmażyć na chrupiąco. Można na odrobinie oliwy.
  • W tym czasie zagotować makaron w lekko posolonej wodzie. Lekko - bo ser i boczek są już same z siebie słone.
  • Zachować kubek wody z gotowania makaronu.
  • Wyciągnąć boczek w tłuszczu. Na tłuszcz wrzucić makaron. Dodać trochę wody z gotowania. Wymieszać do uzyskania kremowej konstystencji.
  • W miseczce wymieszać 3 żółtka, 1 całe jajko, sól, pieprz i tyle sera aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Zahartować paroma łyżkami wody z makaronu.
  • Zdjąć z ognia makaron, dorzucić masę jajeczno-serową, mieszać aż jaja się zetną. (niektórzy wykonują tą operację trzymając makaron na parze).
  • Dorzucić boczek.
  • Podawać posypany serem Pecorino.