Kolejny przebój z Lazio jak Amatriciana . Źródło nazwy ginie w mroku dziejów. Czy było to danie Carbonariuszy czy też górników - nie wiadomo.
Składniki
- Pomidory, 2 puszki pelati albo passata 700ml
- Boczek - idealnie Guanciale
- Pecorino
- Makaron Spaghetti
- Czarny pieprz
- 3 żółtka 1 całe jajko
Przygotowanie:
- Boczek drobno pokroić, podsmażyć na chrupiąco. Można na odrobinie oliwy.
- W tym czasie zagotować makaron w lekko posolonej wodzie. Lekko - bo ser i boczek są już same z siebie słone.
- Zachować kubek wody z gotowania makaronu.
- Wyciągnąć boczek w tłuszczu. Na tłuszcz wrzucić makaron. Dodać trochę wody z gotowania. Wymieszać do uzyskania kremowej konstystencji.
- W miseczce wymieszać 3 żółtka, 1 całe jajko, sól, pieprz i tyle sera aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Zahartować paroma łyżkami wody z makaronu.
- Zdjąć z ognia makaron, dorzucić masę jajeczno-serową, mieszać aż jaja się zetną. (niektórzy wykonują tą operację trzymając makaron na parze).
- Dorzucić boczek.
- Podawać posypany serem Pecorino.