Szybki i prosty przepis. Ale jak typowy włoski przepis, dość trudny. Jak uzyskać kremowość emulsją wody ze skrobią, oliwą i serem trzeba się nauczyć metodą prób i błędów.
Składniki:
- Duży brokuł albo dwa opakowania mrożonych brokuł
- Oliwa
- Czosnek
- Sól, pieprz
- Ser tarty pecorino
- Dobry makaron. Uwagi jak przy Amatriciana
Przygotowanie:
- Jeśli brokuł jest świeży oddzielić różyczki od głównego pnącza. Pnącze zachować, drobno pokroić. Wrzucić do posolonej wody by zmiękł.
- Dorzucić do wody różyczki.
- Ugotować do miękkości.
- W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć czosnek
- Brokuły wyciągnąć z wody i przełożyć do patelni. WODĘ Z GOTOWANIA ZACHOWAĆ - nie odcedzać.
- W wodzie po brokułach ugotować makaron. Przejdzie wtedy aromatem brokuł.
- Na oliwie podsmażyć brokuły. Manewrując wodą spod makaronu ze skrobią oraz serem pekorino, doprowadzić do kremowej konsystencji sosu.
- Ugotowany makaron przełożyć do sosu. Wymieszać. Podawać posypane pieprzem oraz serem.