#

Sun May 05

Broccoli Pasta

Kremowy sos brokułowy

Szybki i prosty przepis. Ale jak typowy włoski przepis, dość trudny. Jak uzyskać kremowość emulsją wody ze skrobią, oliwą i serem trzeba się nauczyć metodą prób i błędów.

Składniki:

  • Duży brokuł albo dwa opakowania mrożonych brokuł
  • Oliwa
  • Czosnek
  • Sól, pieprz
  • Ser tarty pecorino
  • Dobry makaron. Uwagi jak przy Amatriciana

Przygotowanie:

  • Jeśli brokuł jest świeży oddzielić różyczki od głównego pnącza. Pnącze zachować, drobno pokroić. Wrzucić do posolonej wody by zmiękł.
  • Dorzucić do wody różyczki.
  • Ugotować do miękkości.
  • W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć czosnek
  • Brokuły wyciągnąć z wody i przełożyć do patelni. WODĘ Z GOTOWANIA ZACHOWAĆ - nie odcedzać.
  • W wodzie po brokułach ugotować makaron. Przejdzie wtedy aromatem brokuł.
  • Na oliwie podsmażyć brokuły. Manewrując wodą spod makaronu ze skrobią oraz serem pekorino, doprowadzić do kremowej konsystencji sosu.
  • Ugotowany makaron przełożyć do sosu. Wymieszać. Podawać posypane pieprzem oraz serem.