#

Fri Jan 03

Tuna Sandwich

Na szybko

Na bazie płatków tuńczyka w wodzie. W wodzie bo olej w tuńczyku w oleju jest często podejrzany. A płatki a nie w kawałkach, bo płatki pochodzą z tuńczyka pasiastego (skipjack tuna) a nie białego (albacore tuna). Ten ostatni ma trzykrotne większe stężenie rtęci, bo jest wyżej w piramidzie pokarmowej. Zalecenia FDA mówią o limicie 3 puszek tygodniowo na osobę dorosłą tego pierwszego, a 1 puszkę tego drugiego.

Składniki:

  • Płatki tuńczyka w wodzie
  • Majonez
  • pół średniej czerwonej cebuli
  • sos shiraha albo chilli
  • oregano
  • chleb tostowy

Przygotowanie:

  • Podsmażyć chleb tostowy na oliwie z dwu stron
  • Tuńczyka dobrze odsączyć z wody
  • Cebulę bardzo drobno posiekać
  • Składniki wymieszać i posmarować nimi kromki