Danie pochodzące ponoć … ze Szkocji, stworzone przez bengalskiego kucharza. Składa się z dwóch części - “Tikka” - czyli kurczak, no i “Masala” czyli sos.
Składniki (Tikka):
- 700g mięsa z kurczaka. Ja lubię do tego mięso z podudzia.
- Jogurt naturalny grecki do przykrycia mięsa
- Sok z połowy cytryny
- Łyżka kurkumy
- Łyżka mieszanki przyprawowej - Curry, Garam Masala itp. Dla mnie dominującą nutą powinien być kmin rzymski. Dodać jeśli brakuje.

Przygotowanie (Tikka):
- Mięso pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa.
- Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin.
- Rozgrzać piekarnik do 180C
- Rozlożyć mieso na blasze na papierze do pieczenia. Zapiekać 45 minut.

Składniki (Masala):
- 1 kg jasnej cebuli
- Duży (~100g) kawałek imbiru - albo i więcej. Do smaku.
- Do smaku - ostre papryczki. Może być kilka habanero dla miłośników 🔥🔥🔥. Ja użyłem ostatnio 50g jalapeno.
- 25g kurkumy
- 25g przyprawy Garam Masala. Uwagi, jak wyżej.
- 800g-1kg jogurtu greckiego
- 800g passaty z pomidorów
Przygotowanie (Masala):
- cebulę obrać, posiekać w piórka
- imbir obrać ze skórki łyżeczką, posiekać w piórka
- papryczki posiekać. Pamiętać o środkach ostrożności przy bardzo ostrych odmianach. 😷
- Można regulować ostrość tym czy błony wewnętrzne trafią do gara. Tam siedzi kapsaicyna, a nie w pestkach jak niektórzy sądzą.
- Podsmażyć składniki na tłuszczu.
- Jak cebula zacznie ciemnieć, dodać przyprawy. Podsmażyć.
- Dodać passatę i odrobinę wody. Gotować na wolnym ogniu 20 minut.
- Dodać jogurt, zblendować.

Tikkę i Masalę połączyć. Podawać z ryżem jaśminowym i/lub chlebkami naan.
