#

Sun Apr 28

Tikka Masala

Danie tak hinduskie, jak węgierskie są placki po węgiersku ...

Danie pochodzące ponoć … ze Szkocji, stworzone przez bengalskiego kucharza. Składa się z dwóch części - “Tikka” - czyli kurczak, no i “Masala” czyli sos.

Składniki (Tikka):

  • 700g mięsa z kurczaka. Ja lubię do tego mięso z podudzia.
  • Jogurt naturalny grecki do przykrycia mięsa
  • Sok z połowy cytryny
  • Łyżka kurkumy
  • Łyżka mieszanki przyprawowej - Curry, Garam Masala itp. Dla mnie dominującą nutą powinien być kmin rzymski. Dodać jeśli brakuje.

Przygotowanie (Tikka):

  • Mięso pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa.
  • Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin.
  • Rozgrzać piekarnik do 180C
  • Rozlożyć mieso na blasze na papierze do pieczenia. Zapiekać 45 minut.

Składniki (Masala):

  • 1 kg jasnej cebuli
  • Duży (~100g) kawałek imbiru - albo i więcej. Do smaku.
  • Do smaku - ostre papryczki. Może być kilka habanero dla miłośników 🔥🔥🔥. Ja użyłem ostatnio 50g jalapeno.
  • 25g kurkumy
  • 25g przyprawy Garam Masala. Uwagi, jak wyżej.
  • 800g-1kg jogurtu greckiego
  • 800g passaty z pomidorów

Przygotowanie (Masala):

  • cebulę obrać, posiekać w piórka
  • imbir obrać ze skórki łyżeczką, posiekać w piórka
  • papryczki posiekać. Pamiętać o środkach ostrożności przy bardzo ostrych odmianach. 😷
    • Można regulować ostrość tym czy błony wewnętrzne trafią do gara. Tam siedzi kapsaicyna, a nie w pestkach jak niektórzy sądzą.
  • Podsmażyć składniki na tłuszczu.
  • Jak cebula zacznie ciemnieć, dodać przyprawy. Podsmażyć.
  • Dodać passatę i odrobinę wody. Gotować na wolnym ogniu 20 minut.
  • Dodać jogurt, zblendować.

Tikkę i Masalę połączyć. Podawać z ryżem jaśminowym i/lub chlebkami naan.