#

Sat May 11

Sałatka Szopska

Sałatka w kolorach flagi Bułgarii

Sałatka stworzona ponoć w latach piećdziesiątych na potrzeby szybko rozwijającego się ruchu turystycznego. Jej podstawą jest bułgarski ser Sirene - u nas w supermarketach do kupienia jako ser “Bałkański”. Leży zazwyczaj na sekcji nabiału obok Fety. Sama grecka Feta jest trochę zbyt tłusta i nie nadaje się do tarcia na tarce z grubymi oczkami.

Składniki:

  • pół kilo ogórków gruntowych
  • 2 duże, miesiste pomidory (np. malinowe)
  • 2 czerwone cebule
  • ser Sirene bądź podobny
  • sól, olej słonecznikowy
  • opcjonalnie: ocet (jabłkowy, winny)
  • opcjonalnie: słodka papryka surowa bądź pieczona

Przygotowanie:

  • ogórki obrać (ja zostawiam parę wąskich paseczków skórki), pokroić w drobną kostkę
  • pomidory pokroić w drobną kostkę, centralne gniazdo nasienne usunąć
  • cebulę pokroić w drobną kostkę
  • w/w składniki zmieszać z solą i olejem. Dodać ewentualnie trochę octu do smaku
  • na wierzch usypać kopczyk z sera tartego na tarce z grubymi oczkami