Sałatka stworzona ponoć w latach piećdziesiątych na potrzeby szybko rozwijającego się ruchu turystycznego. Jej podstawą jest bułgarski ser Sirene - u nas w supermarketach do kupienia jako ser “Bałkański”. Leży zazwyczaj na sekcji nabiału obok Fety. Sama grecka Feta jest trochę zbyt tłusta i nie nadaje się do tarcia na tarce z grubymi oczkami.

Składniki:
- pół kilo ogórków gruntowych
- 2 duże, miesiste pomidory (np. malinowe)
- 2 czerwone cebule
- ser Sirene bądź podobny
- sól, olej słonecznikowy
- opcjonalnie: ocet (jabłkowy, winny)
- opcjonalnie: słodka papryka surowa bądź pieczona
Przygotowanie:
- ogórki obrać (ja zostawiam parę wąskich paseczków skórki), pokroić w drobną kostkę
- pomidory pokroić w drobną kostkę, centralne gniazdo nasienne usunąć
- cebulę pokroić w drobną kostkę
- w/w składniki zmieszać z solą i olejem. Dodać ewentualnie trochę octu do smaku
- na wierzch usypać kopczyk z sera tartego na tarce z grubymi oczkami