#

Sat Mar 15

Satay

Danie indonezyjskie ale w stylu tajskim

Satay (pisane też saté) to indonezyjskie danie składające się z pieczonych kawałków mięsa nadziewanych na patyczki podawane z sosem. Wersja poniżej, jest zrobiona na sposób tajski.

Składniki na marynatę:

  • 800g ciemnego mięsa pociętego w kostkę. Ja używam udziec z indyka
  • Kmin rzymski
  • Kolendra mielona
  • Cynamon
  • Sól
  • (opcjonalnie) łyżeczka przecieru z galangalu (można zastąpić cytryną)
  • 125ml mleka kokosowego
  • łyżka czerwonej pasty curry

Moża ewnetualnie przyprawy zamienić zwykłym proszkiem curry

Przygotowanie:

  • Składniki wymieszać
  • Odstawić na parę godzin
  • Po marynowaniu nabić na patyczki
  • Upiec na grillu albo w piekarniku (180C przez pół godziny)

Składniki na sos:

  • 375ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • łyżka galangalu (albo limonki)
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki masła z orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

  • mleko zagotować
  • do mleka dorzucić pastę curry, dokładnie rozprowadzić
  • dodać pozostałe składniki
  • mieszać na wolnym ogniu aż uzyska się gładką konsystencję

Podawać z ryżej jaśminowym i Ajaad