Satay (pisane też saté) to indonezyjskie danie składające się z pieczonych kawałków mięsa nadziewanych na patyczki podawane z sosem. Wersja poniżej, jest zrobiona na sposób tajski.
Składniki na marynatę:
- 800g ciemnego mięsa pociętego w kostkę. Ja używam udziec z indyka
- Kmin rzymski
- Kolendra mielona
- Cynamon
- Sól
- (opcjonalnie) łyżeczka przecieru z galangalu (można zastąpić cytryną)
- 125ml mleka kokosowego
- łyżka czerwonej pasty curry
Moża ewnetualnie przyprawy zamienić zwykłym proszkiem curry
Przygotowanie:
- Składniki wymieszać
- Odstawić na parę godzin
- Po marynowaniu nabić na patyczki
- Upiec na grillu albo w piekarniku (180C przez pół godziny)
Składniki na sos:
- 375ml mleka kokosowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- łyżka galangalu (albo limonki)
- łyżka cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki masła z orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
- mleko zagotować
- do mleka dorzucić pastę curry, dokładnie rozprowadzić
- dodać pozostałe składniki
- mieszać na wolnym ogniu aż uzyska się gładką konsystencję
Podawać z ryżej jaśminowym i Ajaad