#

Sat May 11

Penne Puttanesca

Przepis neapolitańskich cór Koryntu

Bardzo szybki przepis. Ponoć neapolitańskie córy Koryntu szykują to pomiędzy kolejnymi assignations. A może po prostu nazwa stąd, że nakurwia się co się ma na szybko do gara.

Składniki:

  • Duży pęczek pietruszki albo dwa małe (bo lubię)
  • Puszka 50g sardeli (także znane pod nazwą anchois czy acciughe)
  • Puszka drobno posiekanych pomidorów
  • Drylowane czarne oliwki
  • Łyżeczka kaparów - najlepiej solone. Jeśli są w occie, opłukać je zanim wrzuci się do dania.
  • Oliwa
  • Czosnek, opcjonalnie peperoncino
  • Makaron penne

Przygotowanie:

  • Do posolonej wody wrzucić makaron. Ugotować al dente wg. czasu z opakowania.
  • W czasie gdy makaron się gotuje, na rozgrzanej oliwie podsmażyć anchois aż zmienią konsystencję
  • Dodać na oliwę posiekany drobno czosnek i ewentualnie peperoncino
  • Dodać na oliwę drobno posiekaną natkę pietruszki. Koniecznie z natki zachować jak najwięcej z łodyżek. To tam siedzi smak, nie w liściach.
  • Jak podsmaży się pietruszka, dodać pomidory z puszki, oliwki pokrojone w talarki, kapary
  • Jak makaron będzie gotowy - odcedzić, dorzucić do sosu, wymieszać.