#

Sat Nov 30

Paprykarz Szczeciński

Klasyka sprzed lat - często ratuje sytuację jak potrzebne danie na szybko

Wg. Wikipedii danie powstałe na pokładach statków chłodni do połowów dalekomorskich u wybrzeży Afryki Zachodniej na początku lat 60.

Dla mnie jedno z “awaryjnych” dań, gdy trzeba coś szybko na ciepło przygotować.

Składniki:

  • 200g gotowej ryby bez ości - wędzonej, resztki ze świąt itp. Awaryjnie nawet szprot z puszki w pomidorach.
  • 200g ugotowanego ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 2 średnie cebule
  • Przecier pomidorowy
  • Olej
  • Słodka papryka wędzona

Przygotowanie:

  • Rybę pozbawić skóry i ości zostawiając samo mięso
  • Na dwu łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę
  • Do cebuli dodać 1 startą marchewkę, podsmażyć
  • Dodać przecier - podsmażyć. Dodać wody lub bulionu wg. potrzeb.
  • Dodać mięso, podsmażyć
  • Doprawić
  • Dodać ugotowany ryż, wymieszać, podawać

Można podać na ciepło albo stosować jako pastę kanapkową. Proporcje zasadniczo wszystkich składników - według preferencji.