
Sat Nov 30
Paprykarz Szczeciński
Klasyka sprzed lat - często ratuje sytuację jak potrzebne danie na szybko
Wg. Wikipedii danie powstałe na pokładach statków chłodni do połowów dalekomorskich u wybrzeży Afryki Zachodniej na początku lat 60.
Dla mnie jedno z “awaryjnych” dań, gdy trzeba coś szybko na ciepło przygotować.
Składniki:
- 200g gotowej ryby bez ości - wędzonej, resztki ze świąt itp. Awaryjnie nawet szprot z puszki w pomidorach.
- 200g ugotowanego ryżu
- 1 duża marchewka
- 2 średnie cebule
- Przecier pomidorowy
- Olej
- Słodka papryka wędzona
Przygotowanie:
- Rybę pozbawić skóry i ości zostawiając samo mięso
- Na dwu łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę
- Do cebuli dodać 1 startą marchewkę, podsmażyć
- Dodać przecier - podsmażyć. Dodać wody lub bulionu wg. potrzeb.
- Dodać mięso, podsmażyć
- Doprawić
- Dodać ugotowany ryż, wymieszać, podawać
Można podać na ciepło albo stosować jako pastę kanapkową. Proporcje zasadniczo wszystkich składników - według preferencji.