#

Mon Mar 10

Orange Chicken

Klasyka kuchni american-chinese

Klasyka kuchni american-chinese stworzona przed Andyego Kao w 1987r. Przepis wybił sieć restauracji Pandas Express na szczyty.

Składniki:

  • 400g mięsa z kurczaka pocięte w drobne paski
  • 2 białka jajek
  • soda oczyszczona
  • 2 pomarańcze
  • neutralny olej
  • mączka ziemniaczana
  • sos sojowy - ćwierć
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie:

  • mięso pokroić w drobne paseczki
  • zamarynować z 2 białkami jajek, łyżeczką sody i łyżeczką soli
  • odstawić na godzinę
  • rozgrzać olej
  • mięso dorzucić do mączki ziemniaczanej
  • smażyć krótko mieso na intensywnym ogniu
  • sos przygotować przez rozpuszczenie w garnku cukru w szklance wody
  • skórkę z 2 pomarańczy zetrzeć - dorzucić do sosu
  • dodać łyżeczkę octu ryżowego, łyżeczkę oleju sezamowego i łyżeczkę sosu sojowego
  • dodać wyciśnięty sok z dwu pomarańczy
  • dosypać płatki chilli
  • rozrobić łyżeczkę mąki ziemniaczej w szklance wody, dodać do sosu
  • jak sos zacznie gęstnieć - polać usmażone mięso
  • posypać ziarnami sezamu