Klasyka kuchni american-chinese stworzona przed Andyego Kao w 1987r. Przepis wybił sieć restauracji Pandas Express na szczyty.
Składniki:
- 400g mięsa z kurczaka pocięte w drobne paski
- 2 białka jajek
- soda oczyszczona
- 2 pomarańcze
- neutralny olej
- mączka ziemniaczana
- sos sojowy - ćwierć
- pół szklanki cukru
Przygotowanie:
- mięso pokroić w drobne paseczki
- zamarynować z 2 białkami jajek, łyżeczką sody i łyżeczką soli
- odstawić na godzinę
- rozgrzać olej
- mięso dorzucić do mączki ziemniaczanej
- smażyć krótko mieso na intensywnym ogniu
- sos przygotować przez rozpuszczenie w garnku cukru w szklance wody
- skórkę z 2 pomarańczy zetrzeć - dorzucić do sosu
- dodać łyżeczkę octu ryżowego, łyżeczkę oleju sezamowego i łyżeczkę sosu sojowego
- dodać wyciśnięty sok z dwu pomarańczy
- dosypać płatki chilli
- rozrobić łyżeczkę mąki ziemniaczej w szklance wody, dodać do sosu
- jak sos zacznie gęstnieć - polać usmażone mięso
- posypać ziarnami sezamu