Są różne wersje tej sałatki. Typowo z fasolką szparagową. Ja ją zastępuje staromodnym bobem. Niektórych dodają ziemniaki i zieleninę. Dla mnie podstawą zawsze to dobry vinaigrette cytrynowy.
Składniki do vinaigrette cytrynowego:
- 3 łyżki soku z cytryny
- Musztarda Bordoska (u nas zwana “Francuską” - to ta z ziarnami gorczycy)
- Oliwa (szklanka)
- Sól, pieprz
Vinaigrette to nie “polanie czegoś tłuszczem i kwasem”. Vinaigrette to emulsja - podobnie jak majonez czy sos holenderski. Robi się podstawę - sok cytrynowy (klasycznie to ocet - fr. vinaigre), sól, pieprz i emulgator (tu: musztarda). Następnie powoli dolewa się oliwę ubijająć całość na konsystencję pośrednią między zwykłą oliwą a majonezem.

Składniki do samej sałatki:
- 600g świeżego bobu
- Puszka filetów anchoix (sardele, acciughe itp.) w oleju
- Puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- Duży pomidor malinowy
- 3 jaja na twardo
- Czarne oliwki
- Vinaigrette z przepisu j/w
Przygotowanie:
- Bób ugotować, obrać.
- Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić, zmieszać z bobem i oliwkami.
- Dodać vinaigrette (do vinaigrette lubię dodać oliwę spod anchoix)
- Udekorować sardelami, połówkami jaj, pomidorem