#

Sat Jul 06

Rustykalna Sałatka Nicejska

Znalezione w starej książce kucharskiej

Są różne wersje tej sałatki. Typowo z fasolką szparagową. Ja ją zastępuje staromodnym bobem. Niektórych dodają ziemniaki i zieleninę. Dla mnie podstawą zawsze to dobry vinaigrette cytrynowy.

Składniki do vinaigrette cytrynowego:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Musztarda Bordoska (u nas zwana “Francuską” - to ta z ziarnami gorczycy)
  • Oliwa (szklanka)
  • Sól, pieprz

Vinaigrette to nie “polanie czegoś tłuszczem i kwasem”. Vinaigrette to emulsja - podobnie jak majonez czy sos holenderski. Robi się podstawę - sok cytrynowy (klasycznie to ocet - fr. vinaigre), sól, pieprz i emulgator (tu: musztarda). Następnie powoli dolewa się oliwę ubijająć całość na konsystencję pośrednią między zwykłą oliwą a majonezem.

Składniki do samej sałatki:

  • 600g świeżego bobu
  • Puszka filetów anchoix (sardele, acciughe itp.) w oleju
  • Puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • Duży pomidor malinowy
  • 3 jaja na twardo
  • Czarne oliwki
  • Vinaigrette z przepisu j/w

Przygotowanie:

  • Bób ugotować, obrać.
  • Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić, zmieszać z bobem i oliwkami.
  • Dodać vinaigrette (do vinaigrette lubię dodać oliwę spod anchoix)
  • Udekorować sardelami, połówkami jaj, pomidorem