#

Sun Aug 25

Wołowina po mongolsku

Danie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Tajwanu

Szybkie danie jak od chińczyka za rogiem. Pochodzące z Tajwanu. Albo może Singapuru. Albo wogóle może powstało w Stanach.

Składniki:

  • 500g wołowiny - plastry na sznycel, łata itp. (relatywnie chude)
  • łyżeczka sody oczyszczonej (klasyczny składnik do zmiękczenia mięsa)
  • mączka ziemniaczana
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Ciemny sos sojowy
  • Mirin lub chińskie wino do gotowania
  • biały pieprz, ostra papryczka typu peperoncino
  • 80g korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże czerwone cebule
  • neutralny olej do smażenia w wysokiej temperaturze (słonecznik, arachnidowy, rzepakowy itp.)
  • Do smaku i dekoracji - prażony sezam

Przygotowanie:

  • mięso pokroić w poprzek włókien na kawałki wielkości nadającej się do jedzenia pałeczkami
  • w misce dodać 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki mirinu/wina, łyżeczkę sody, 2 łyżki mączki ziemniaczanej, biały pieprz, rozrobić w odrobinie wody
  • wsadzić mięso, dokładnie wymieszać w marynacie, odstawić na min. 1 godzinę
  • imbir obrać łyżeczką, drobno posiekać
  • cebulę obrać, posiekać w piórka
  • czosnek obrać, drobno posiekać
  • rozgrzać olej w woku/głębokiej patelni
  • mięso obtoczyć w mączce ziemniaczanej
  • smażyć mięso na gorącym tłuszczu etapami - tak by poszczególne kawałki się nie stykały
  • po usunięciu mięsa wrzucić na tłuszcz cebulę, imbir i paprykę
  • po chwili dorzucić czosnek
  • można uniknąć przypalenia składników dolewając trochę wody (pryska!)
  • po zmięknięciu cebuli wlać 100ml sosu sojowego, dorzucić dwie łyżki cukru czcinowego
  • w połowie szklanki zimnej wody rozrobić łyżkę mączki ziemniaczanej, dolać
  • jak sos zacznie lekko gęstnieć, dorzucić mięso, wymieszać
  • do dekoracji dosypać prażonego sezamu

Podawać z ryżem.