Lo Mein (czyt. lāo miàn) to kolejne szybkie danie jak od chińczyka za rogiem. Warzywa podsmażone na chrupko z jakimś białkiem w sosie z makaronem.
Składniki:
- 300g mięsa - duży filet z kurczaka, może być wieprzowina, krewetki itp.
- 6 ząbków czosnku (nie żałować)
- duża czerwona słodka papryka
- 3 marchewki
- 1 średnia cebula
- 100g makaronu ryżowego
- neutralny olej do smażenia w wysokiej temperaturze (słonecznikowy, arachnidowy, rzepakowy itp.)
- opcjonalnie: mączka ziemniaczana
Składniki do sosu:
- Ciemny sos sojowy - pół szklanki
- Mirin lub chińskie wino do gotowania, ewentualnie ocet ryżowy - 3 łyżki
- łyżka cukru trzcinowego (2 jeśli używamy octu)
- opcjonalnie: olej sezamowy
Przygotowanie:
- mięso pokroić w poprzek włókien na kawałki wielkości nadającej się do jedzenia pałeczkami
- w misce zmieszać składniki do sosu, jeśli jest na to czas, zamarynować w nim mięso
- cebulę obrać, posiekać w piórka
- paprykę posiekać w paski
- marchewkę posiekać w długie wąskie słupki
- czosnek obrać, drobno posiekać
- rozgrzać olej w woku/głębokiej patelni
- usmażyć kolejno warzywa etapami
- usmażyć mięso
- po chwili dorzucić czosnek
- po chwili wlać sos
- ewentualnie: w połowie szklanki zimnej wody rozrobić łyżkę mączki ziemniaczanej, dolać
- w tym czasie zalać w osobnym garnku makaron wrzątkiem, odstawić na kilka minut
- jak sos zacznie gęstnieć - dorzucić makaron