#

Sat Sep 07

Lo Mein

Szybki makaron po chińsku

Lo Mein (czyt. lāo miàn) to kolejne szybkie danie jak od chińczyka za rogiem. Warzywa podsmażone na chrupko z jakimś białkiem w sosie z makaronem.

Składniki:

  • 300g mięsa - duży filet z kurczaka, może być wieprzowina, krewetki itp.
  • 6 ząbków czosnku (nie żałować)
  • duża czerwona słodka papryka
  • 3 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 100g makaronu ryżowego
  • neutralny olej do smażenia w wysokiej temperaturze (słonecznikowy, arachnidowy, rzepakowy itp.)
  • opcjonalnie: mączka ziemniaczana

Składniki do sosu:

  • Ciemny sos sojowy - pół szklanki
  • Mirin lub chińskie wino do gotowania, ewentualnie ocet ryżowy - 3 łyżki
  • łyżka cukru trzcinowego (2 jeśli używamy octu)
  • opcjonalnie: olej sezamowy

Przygotowanie:

  • mięso pokroić w poprzek włókien na kawałki wielkości nadającej się do jedzenia pałeczkami
  • w misce zmieszać składniki do sosu, jeśli jest na to czas, zamarynować w nim mięso
  • cebulę obrać, posiekać w piórka
  • paprykę posiekać w paski
  • marchewkę posiekać w długie wąskie słupki
  • czosnek obrać, drobno posiekać
  • rozgrzać olej w woku/głębokiej patelni
  • usmażyć kolejno warzywa etapami
  • usmażyć mięso
  • po chwili dorzucić czosnek
  • po chwili wlać sos
  • ewentualnie: w połowie szklanki zimnej wody rozrobić łyżkę mączki ziemniaczanej, dolać
  • w tym czasie zalać w osobnym garnku makaron wrzątkiem, odstawić na kilka minut
  • jak sos zacznie gęstnieć - dorzucić makaron