
Linguine al Limone con Scampi
Letnie danie na winie. Czyli "co tam się nawinie"
Letnie danie na winie. Czyli “co tam się nawinie”
Składniki:
- Oliwa, a jeśli krewetki wchodzą w skład dania, 30g masła
- Czosnek (4 ząbki)
- Duża cytryna
- Makaron długi - np. linguine Ewentualnie:
- 200g pomidorków koktajlowych
- 200g krewetek blanszowanych
Przygotowanie:
- Do posolonej wody wrzucić makaron. Ugotować al dente wg. czasu z opakowania.
- W czasie gdy makaron się gotuje, na rozgrzanej oliwie lub maśle podsmażyć czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz, ewentualnie, pomidorki i krewetki.
- Na tarce zetrzeć skórkę z cytryny. Dodać do oliwy. Unikać białego miąższu - jest gorzkawy.
- Wycisnąć sok z cytryny, dodać do oliwy.
- Jak makaron będzie gotowy - odcedzić, dorzucić do sosu, wymieszać.