#

Mon May 20

Linguine al Limone con Scampi

Letnie danie na winie. Czyli "co tam się nawinie"

Letnie danie na winie. Czyli “co tam się nawinie”

Składniki:

  • Oliwa, a jeśli krewetki wchodzą w skład dania, 30g masła
  • Czosnek (4 ząbki)
  • Duża cytryna
  • Makaron długi - np. linguine Ewentualnie:
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 200g krewetek blanszowanych

Przygotowanie:

  • Do posolonej wody wrzucić makaron. Ugotować al dente wg. czasu z opakowania.
  • W czasie gdy makaron się gotuje, na rozgrzanej oliwie lub maśle podsmażyć czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz, ewentualnie, pomidorki i krewetki.
  • Na tarce zetrzeć skórkę z cytryny. Dodać do oliwy. Unikać białego miąższu - jest gorzkawy.
  • Wycisnąć sok z cytryny, dodać do oliwy.
  • Jak makaron będzie gotowy - odcedzić, dorzucić do sosu, wymieszać.