#

Tue Dec 17

Hummus bi Tahini

Manna wegan

“Hummus bi Tahini” to po prostu ciecierzyca z tahiną (pastą z utartego sezamu). Legendarne danie z Lewantu przypisywane samemu Saladynowi - pogromcy krzyżowców.

Składniki

  • 500g suszonej ciecierzycy (grochu włoskiego)
  • Tahina - 100% sezam, 2 łyżki
  • Masło orzechowe - 100% orzeszki ziemne - 2 łyżki (to moja wersja - klasycznie w tą objętość wchodzi tylko tahini)
  • Kmin rzymski - łyżeczka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • oliwa
  • sól
  • papryka słodka wędzona

Przygotowanie:

  • Namoczyć groch przez noc
  • Odcedzić, zalać wodą, mocno posolić, ugotować do miękkości - 1.5h
  • Odcedzić, zachowując dobry kubek wody
  • Wycisnąć sok z 2 cytryn
  • Zmieszać i zmiksować składniki. Miksować do uzyskania gładkiej masy, albo do pożądanej konsystencji.

Tahina i masło orzechowe jest i tak dostatecznie tłuste. Oliwa tu jest tylko do smaku a nie do “robienia masy”. Przy miksowaniu regulować konsystencję wodą - albo mineralną gazowaną, albo wodą z gotowania grochu. Hummus winien być delikatnie słonawy, więc nie bać się dosolić na końcu.