“Hummus bi Tahini” to po prostu ciecierzyca z tahiną (pastą z utartego sezamu). Legendarne danie z Lewantu przypisywane samemu Saladynowi - pogromcy krzyżowców.
Składniki
- 500g suszonej ciecierzycy (grochu włoskiego)
- Tahina - 100% sezam, 2 łyżki
- Masło orzechowe - 100% orzeszki ziemne - 2 łyżki (to moja wersja - klasycznie w tą objętość wchodzi tylko tahini)
- Kmin rzymski - łyżeczka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cytryny
- oliwa
- sól
- papryka słodka wędzona
Przygotowanie:
- Namoczyć groch przez noc
- Odcedzić, zalać wodą, mocno posolić, ugotować do miękkości - 1.5h
- Odcedzić, zachowując dobry kubek wody
- Wycisnąć sok z 2 cytryn
- Zmieszać i zmiksować składniki. Miksować do uzyskania gładkiej masy, albo do pożądanej konsystencji.
Tahina i masło orzechowe jest i tak dostatecznie tłuste. Oliwa tu jest tylko do smaku a nie do “robienia masy”. Przy miksowaniu regulować konsystencję wodą - albo mineralną gazowaną, albo wodą z gotowania grochu. Hummus winien być delikatnie słonawy, więc nie bać się dosolić na końcu.