#

Sun Feb 02

Frijoles refritos

Smażona fasola - na ciepło i na zimno

Składniki:

  • 500g suszonej fasoli pinto, czarnej albo czerwonej. Jeśli używamy fasoli z puszki - to 6 puszek.
    • Z Chili chodzi ogólnie o jakąś paprykę w proszku. Moje preferowane to:
      • Słodka wędzona papryka. Najlepsza hiszpańska (tzw. pimiento) albo węgierska
      • Dodatkowo, do smaku i regulowania ostrości:
        • Pieprz Cayenne
        • Pierz Turecki
  • Opcjonalne przyprawy:
    • Oregano
    • Sumak
  • Jakieś mięso mielone. Ja używam mielonego indyka
  • Fasola czerwona albo czarna. Może być z puszki. Pamiętać, aby dobrze opłukać fasolę z zalewy.

Przygotowanie:

  • Mieso podsmażyć.
  • Jak mięso już będzie dobrze podsmażone, dodać przyprawy. Podsmażyć przez chwilę przyprawy.
  • Dodać odrobinę wody.
  • Dodać fasolę, wymieszać by się zagrzała

Podawać z ryżem i jogurtem naturalnym.