#

Sun Sep 15

Ryż Smażony z Warzywami i Kurczakiem

Jak od Chińczyka na wynos

Podstawą tego dania jest “wczorajszy ryż”. Ugotować ryż na sypko, przełożyc do dużego naczynia. Upewnić się, że się nie sklei przez odpowienie rozbicie wszelkich grudek.

Danie, jak już ma się ryż, jest dość szybkie w przygotowaniu.

Należy przy tym używać kuchenki “na maxa”.

Składniki:

  • 300g mięsa z kurczaka pocięte w drobne paski
  • 300g ugotowanej marchewki z groszkiem
  • 2 średnie cebule
  • 2 pęczki cebulki dymki
  • sos sojowy
  • 4 jaja
  • soda oczyszczona
  • 300g ugotowanego poprzedniego dnia ryżu
  • neutralny olej
  • mączka ziemniaczana
  • sos sojowy

Przygotowanie:

  • mięso pokroić w drobne paseczki
  • zamarynować z 2 białkami jajek, łyżeczką sody i łyżeczką soli
  • rozgrzać olej
  • do mięsa dorzucić ok. 5 łyżeczek mączki ziemniaczanej, rozrobić masę
  • smażyć krótko mieso na intensywnym ogniu
  • ściągnąć mięso, na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę
  • jak zacznie się szklić, dorzucić roztrzepane pozostałe 2 jaja z 2 żółtkami
  • smażyć aż jajka się zetną
  • dorzucić warzywa, białą część dymki
  • dorzucić po chwili ryż
  • smażyć całość na intensywnym ogniu cały czas mocno mieszając
  • dorzucić zieloną część dymki
  • dolać 4 łyżki sosu sojowego, lejąc po krawędzi patelni
  • wymieszać
  • dorzucić mięso, podawać