#

Sun Jun 16

Çılbır

Jaja sadzone po turecku

Çılbır (czyt. czylbyr) fantastyczne, szybkie jajka sadzone jak znad Bosforu.

Składniki:

  • Jogurt grecki - szklanka
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Koperek, ja lubię suszony
  • Pieprz turecki, ewentualnie cayenne. Idealnie w płatkach, nie w proszku
  • Masło
  • Jajka

Przygotowanie:

  • Czosnek drobno posiekać, posolić
  • Wymieszać czosnek z jogurtem i koperkiem. Odstawić na chwilę by smaki się połączyły.
  • Przygotować 100G gram masła palonego: roztopić i podgrzać do momentu uzyskania charakterystycznego orzechowego zapachu.
  • Odstawić palone masło na chwilę by ostygło. Dodać pieprz. Dodanie za wcześnie spowoduje, iż pieprz się przypali.
  • Na talerz nałożyć kopiatą łyżkę jogurtu z czosnkiem.
  • Na jogurt położyć jajko sadzone
  • Polać z wierzchu palonym masłem z pieprzem.