Çılbır (czyt. czylbyr) fantastyczne, szybkie jajka sadzone jak znad Bosforu.
Składniki:
- Jogurt grecki - szklanka
- Czosnek (1 ząbek)
- Koperek, ja lubię suszony
- Pieprz turecki, ewentualnie cayenne. Idealnie w płatkach, nie w proszku
- Masło
- Jajka
Przygotowanie:
- Czosnek drobno posiekać, posolić
- Wymieszać czosnek z jogurtem i koperkiem. Odstawić na chwilę by smaki się połączyły.
- Przygotować 100G gram masła palonego: roztopić i podgrzać do momentu uzyskania charakterystycznego orzechowego zapachu.
- Odstawić palone masło na chwilę by ostygło. Dodać pieprz. Dodanie za wcześnie spowoduje, iż pieprz się przypali.
- Na talerz nałożyć kopiatą łyżkę jogurtu z czosnkiem.
- Na jogurt położyć jajko sadzone
- Polać z wierzchu palonym masłem z pieprzem.