Składniki
- Botwinka - 1 pęczek
- 2 łyżki płatków suszonych buraków (do znalezienia w prawie każdym supermarkecie)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 4 ogórki gruntowe
- ½ L kefiru
- ½ L zsiadłego mleka
- sól
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Od botwinki odciąć bulwy, umyć, obrać, posiekać drobno, zagotować w odrobinie niesolonej wody. Grubsze części łodyg też.
- Do wody dorzucić suszone buraki - dla koloru
- Aby buraki nie ściemniały - dodać kwasu do wody. Łyżeczka soku z cytryny albo 2 łyżki zakwasu spod kiszonych buraków
- Gdy buraki zmiękną - odstawić do wystygnięcia
- Ogórki obrać i podzielić na pół wzdłuż
- Łyżeczką wydrążyć nasiona. Tam nie ma za wiele smaku a jest za dużo wody
- Zetrzeć ogórki na tarce o grubych oczkach
- Zetrzeć rzodkiewki na tarce o grubych oczkach
- Posiekać szczypiorek, koperek, liście botwinki
- Składniki wszystkie zmieszać z kefirem i kwaśnym mlekiem
- Dosolić do smaku
- Odstawić do lodówki do wystygnięcia
- Podawać z jajkiem na twardo