#

Sun Aug 04

Chłodnik Litewski

Po Litewsku Šaltibarščiai

Składniki

  • Botwinka - 1 pęczek
  • 2 łyżki płatków suszonych buraków (do znalezienia w prawie każdym supermarkecie)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 4 ogórki gruntowe
  • ½ L kefiru
  • ½ L zsiadłego mleka
  • sól
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  • Od botwinki odciąć bulwy, umyć, obrać, posiekać drobno, zagotować w odrobinie niesolonej wody. Grubsze części łodyg też.
  • Do wody dorzucić suszone buraki - dla koloru
  • Aby buraki nie ściemniały - dodać kwasu do wody. Łyżeczka soku z cytryny albo 2 łyżki zakwasu spod kiszonych buraków
  • Gdy buraki zmiękną - odstawić do wystygnięcia
  • Ogórki obrać i podzielić na pół wzdłuż
  • Łyżeczką wydrążyć nasiona. Tam nie ma za wiele smaku a jest za dużo wody
  • Zetrzeć ogórki na tarce o grubych oczkach
  • Zetrzeć rzodkiewki na tarce o grubych oczkach
  • Posiekać szczypiorek, koperek, liście botwinki
  • Składniki wszystkie zmieszać z kefirem i kwaśnym mlekiem
  • Dosolić do smaku
  • Odstawić do lodówki do wystygnięcia
  • Podawać z jajkiem na twardo