
Tue May 28
Cowboy Coffee Chili
Ain't no cowboy chili without a strong pot of coffee in it. Yihaa!
But ain’t no beans in a Texas Chili. Trochę więc tu przekłamuję. Ale to czego na pewno nie ma w żadnej wersji chili to kukurydza.
Składniki:
- Mięso mielone - 1kg. Ja używam 500g wołowego i 500g mieszanki wołowo-wieprzowej
- 1kg białej cebuli
- 600g słodkiej papryki. Najlepiej w kolorze innym niż czerwony
- Do smaku - jalapeño czy inne ostre papryczki - 50g
- Zestaw 3xC: Kmin rzymski, kolendra mielona, chili. Po 25g (torebka albo kopiata łyżka) każdego. 25g suszonego oregano.
- Drugie tyle wszelkich chili (papryk) w proszku. Im więcej gatunków (cayenne, pieprz turecki itp. itd.), tym ciekawszy smak się uzyska. W składzie na pewno powinna znaleźć się jakaś wędzona - hiszpańskie pimiento, węgierska wędzona albo chipotle.
- dwie laski cynamonu (!)
- szklanka 250ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy (!)
- puszka 500ml ciemnego piwa typu stout
- pasata pomidorowa - 800g
- puszka przecieru pomidorowego - 50g
- 4 puszki czerwonej fasoli

Przygotowanie:
- Dobrze wysmażyć mięso
- Usmażyć cebulę ze słodką papryką i innymi świeżymi paprykami (np. jalapeño). Ja lubię smażyć na dwa garnki - raz - jest szybciej. Dwa - smażenie razem spowoduje, że mięso się udusi a nie usmaży, bo warzywa wypuszczą dużo wody.
- Dodać do mięsa przyprawy, podsmażyć by wydobyć aromat
- Połączyć mięso i warzywa
- Mięso z warzywami zalać piwem. Dodać cynamon. Dusić godzinę na małym ogniu.
- Jak zacznie płynu ubywać, uzupełnić kawą.
- Po godzinie dodać pasatę i przecier - podusić dalsze 30 minut.
- Fasolę z puszki dodać na samym końcu, praktycznie tylko by podgrzać. Fasola w puszce już jest ugotowana.
Podawać z ryżem, chipsami kukurydzianymi, jogurtem naturalnym i tartym serem żółtym (idealnie - cheddar). Jak każdy Eintopf/gulasz - smakuje lepiej na drugi dzień.