#

Tue May 28

Cowboy Coffee Chili

Ain't no cowboy chili without a strong pot of coffee in it. Yihaa!

But ain’t no beans in a Texas Chili. Trochę więc tu przekłamuję. Ale to czego na pewno nie ma w żadnej wersji chili to kukurydza.

Składniki:

  • Mięso mielone - 1kg. Ja używam 500g wołowego i 500g mieszanki wołowo-wieprzowej
  • 1kg białej cebuli
  • 600g słodkiej papryki. Najlepiej w kolorze innym niż czerwony
  • Do smaku - jalapeño czy inne ostre papryczki - 50g
  • Zestaw 3xC: Kmin rzymski, kolendra mielona, chili. Po 25g (torebka albo kopiata łyżka) każdego. 25g suszonego oregano.
  • Drugie tyle wszelkich chili (papryk) w proszku. Im więcej gatunków (cayenne, pieprz turecki itp. itd.), tym ciekawszy smak się uzyska. W składzie na pewno powinna znaleźć się jakaś wędzona - hiszpańskie pimiento, węgierska wędzona albo chipotle.
  • dwie laski cynamonu (!)
  • szklanka 250ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy (!)
  • puszka 500ml ciemnego piwa typu stout
  • pasata pomidorowa - 800g
  • puszka przecieru pomidorowego - 50g
  • 4 puszki czerwonej fasoli

Przygotowanie:

  • Dobrze wysmażyć mięso
  • Usmażyć cebulę ze słodką papryką i innymi świeżymi paprykami (np. jalapeño). Ja lubię smażyć na dwa garnki - raz - jest szybciej. Dwa - smażenie razem spowoduje, że mięso się udusi a nie usmaży, bo warzywa wypuszczą dużo wody.
  • Dodać do mięsa przyprawy, podsmażyć by wydobyć aromat
  • Połączyć mięso i warzywa
  • Mięso z warzywami zalać piwem. Dodać cynamon. Dusić godzinę na małym ogniu.
  • Jak zacznie płynu ubywać, uzupełnić kawą.
  • Po godzinie dodać pasatę i przecier - podusić dalsze 30 minut.
  • Fasolę z puszki dodać na samym końcu, praktycznie tylko by podgrzać. Fasola w puszce już jest ugotowana.

Podawać z ryżem, chipsami kukurydzianymi, jogurtem naturalnym i tartym serem żółtym (idealnie - cheddar). Jak każdy Eintopf/gulasz - smakuje lepiej na drugi dzień.