#

Mon Jul 15

Klasyczna sałatka Caesar

Klasyka bez boczku czy kurczaka

Tą sałatkę stworzył Caesar Cardini w 1924. Oryginalnie stosował sos Worcestershire zamiast anchoix. Podstawą są grzanki, sałata i dressing do sałatki cezar na bazie vinaigrette cytrynowego.

Składniki do vinaigrette cytrynowego z anchoix:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Musztarda Bordoska (u nas zwana “Francuską” - to ta z ziarnami gorczycy). Stosowana też jest musztarda z Dijon.
  • Puszka filetów anchoix (sardele, acciughe itp.) w oleju
  • Oliwa (szklanka)
  • Sól, pieprz
  • Ewentualnie można dosypać cześć parmezanu

Vinaigrette to nie “polanie czegoś tłuszczem i kwasem”. Vinaigrette to emulsja - podobnie jak majonez czy sos holenderski. Robi się podstawę - sok cytrynowy (klasycznie to ocet - fr. vinaigre), sól, pieprz i emulgator (tu: musztarda). Następnie powoli dolewa się oliwę ubijająć całość na konsystencję pośrednią między zwykłą oliwą a majonezem.

Składniki do samej sałatki:

  • Główka sałaty lodowej albo dwie sałaty rzymskiej
  • Bagietka, oliwa, zioła prowansalskie
  • Parmezan tarty - 80g

Przygotowanie:

  • Pokroić bagietkę na grzanki
  • Podsmażyć grzanki na oliwie z ziołami (ja stosuję sam rozmaryn) do zrumienienia
  • Posiekaną sałatę zasypać tartym parmezanem i grzankami, zmieszać
  • Przed podaniem, polać sosem, wymieszać