Tą sałatkę stworzył Caesar Cardini w 1924. Oryginalnie stosował sos Worcestershire zamiast anchoix. Podstawą są grzanki, sałata i dressing do sałatki cezar na bazie vinaigrette cytrynowego.
Składniki do vinaigrette cytrynowego z anchoix:
- 3 łyżki soku z cytryny
- Musztarda Bordoska (u nas zwana “Francuską” - to ta z ziarnami gorczycy). Stosowana też jest musztarda z Dijon.
- Puszka filetów anchoix (sardele, acciughe itp.) w oleju
- Oliwa (szklanka)
- Sól, pieprz
- Ewentualnie można dosypać cześć parmezanu
Vinaigrette to nie “polanie czegoś tłuszczem i kwasem”. Vinaigrette to emulsja - podobnie jak majonez czy sos holenderski. Robi się podstawę - sok cytrynowy (klasycznie to ocet - fr. vinaigre), sól, pieprz i emulgator (tu: musztarda). Następnie powoli dolewa się oliwę ubijająć całość na konsystencję pośrednią między zwykłą oliwą a majonezem.

Składniki do samej sałatki:
- Główka sałaty lodowej albo dwie sałaty rzymskiej
- Bagietka, oliwa, zioła prowansalskie
- Parmezan tarty - 80g
Przygotowanie:
- Pokroić bagietkę na grzanki
- Podsmażyć grzanki na oliwie z ziołami (ja stosuję sam rozmaryn) do zrumienienia
- Posiekaną sałatę zasypać tartym parmezanem i grzankami, zmieszać
- Przed podaniem, polać sosem, wymieszać