#

Tue Apr 08

Butter Chicken

Hinduska klasyka

Klasyka hinduska powstała ok. roku 1950 w Delhi. Przepis przypisuje się dwójce kucharzy Kundan Lal Gujral i Kundan Lal Jaggi, którzy połączyli resztki z kurczaka tandoori z gęstym, kremowym, sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 600g mięsa z podudzia kurczaka
  • Kmin rzymski
  • Garam masala
  • Jogurt grecki
  • Sok z cytryny
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka startego czosnku
  • łyżeczka chilli
  • Masło (pół kostki)
  • 2 średnie cebule
  • 150g orzechów nerkowca
  • puszka krojonych pomidorów
  • śmietana 18%
  • suszone liście kozieradki (do znalezienia w sklepach hinduskich pod nazwą Kasuri Methi), jeśli nie ma liści, można zastąpić w ostateczności ziarnami kozieradki. A jak tego zabraknie - typowa przyprawa sklepowa curry ma dużo ziaren kozieradki w składzie.

Przygotowanie:

  • Mięso pokroić na mniejsze kawałki
  • Zamarynować z jogurtem, kminem, garam masalą, chilli, sokiem z cytryny, imbirem i czosnkiem
  • Po paru godzinach marynowania, usmażyc mięso na maśle. Wyciągnąć.
  • Na tłuszczu podsmażyć cebulę.
  • Dodać orzechy i pomidory. Dosypać przyprawę Garam Masala.
  • Dodać starty imbir i czosnek.
  • Dolać wody, dusić 30minut.
  • Zblendować składniki
  • Dodać masła do uzyskania jedwabistej konsystencji.
  • Dosypać sporą garść methi, wymieszać.
  • Dołożyć mięso, chwilę poddusić całość.
  • Udekorować śmietaną.

Podawać z ryżej jaśminowym.