#

Fri Dec 20

Zakwas buraczany

Do barszczu albo do picia - bomba probiotyczna

Kisi się buraki jak ogórki. Zakwas - płyn spod kiszonych buraków może stanowić podstawę np. barszczu czerwonego.

Składniki

  • 1kg buraków
  • Główka czosnku
  • Liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, ziele angielskie, sól

Przygotowanie:

  • Zagotować ok. posolonej 3L wody. 1 łyżeczka soli na 1L wody. Odstawić do ostygnięcia (letnia woda jest ok)
  • Buraki obrać, pokroić na 1cm plastry.
  • Ułożyć w słoju lub kamionce plastry buraka
  • Główkę czosnku (nieobraną) przekroić na pół w poprzek - po 1szej warstwie buraków umieścić pół główki. Po kolejnej, kolejne pół. Przykryć ostatnią warstwą buraków
  • Dorzucać przy przekładaniu po liściu laurowym co jakiś czas
  • dorzucić kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • zalać letnią posoloną wodę
  • po 4 dniach zakwas nadaje się na barszcz czerwony, z każdym kolejnym dniem staje się bardziej intensywny