Kisi się buraki jak ogórki. Zakwas - płyn spod kiszonych buraków może stanowić podstawę np. barszczu czerwonego.
Składniki
- 1kg buraków
- Główka czosnku
- Liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, ziele angielskie, sól
Przygotowanie:
- Zagotować ok. posolonej 3L wody. 1 łyżeczka soli na 1L wody. Odstawić do ostygnięcia (letnia woda jest ok)
- Buraki obrać, pokroić na 1cm plastry.
- Ułożyć w słoju lub kamionce plastry buraka
- Główkę czosnku (nieobraną) przekroić na pół w poprzek - po 1szej warstwie buraków umieścić pół główki. Po kolejnej, kolejne pół. Przykryć ostatnią warstwą buraków
- Dorzucać przy przekładaniu po liściu laurowym co jakiś czas
- dorzucić kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- zalać letnią posoloną wodę
- po 4 dniach zakwas nadaje się na barszcz czerwony, z każdym kolejnym dniem staje się bardziej intensywny